Гражданите на Бразилия в неделя гласуват на избори, които ще определят

...
Гражданите на Бразилия в неделя гласуват на избори, които ще определят
Коментари Харесай

Бразилия избира президент, губернатори и депутати

Гражданите на Бразилия в неделя гласоподават на избори, които ще дефинират новите президент и вицепрезидент на страната, състава на Националния конгрес (парламента), губернатори, вицегубернатори и депутати от законодателните органи на щатите.

Основното внимание е приковано към избора на държавен глава. Седем претендента се борят за поста, само че двама имат най-голяма поддръжка измежду бразилското население: настоящият президент Жаир Болсонару и някогашният президент Луис Инасио Лула да Силва. Болсонару е десен политик, до момента в който Лула да Силва съставлява левицата.

Според последното изследване на Datafolha преди гласуването, Лула да Силва може да получи 50% от гласовете на първия тур, а Болсонаро - 36 %. Останалите гласове са разпределени сред още петима претенденти. Наблюдателите означават, че не може да се изключи, че Лула да Силва, макар огромната преднина пред Болсонару, няма да успее да реализира избори на първия тур.

За да завоюва на първия тур, кандидатът трябва да събере повече от 50% от гласовете. Ако това не се случи, тогава се организира втори тур сред двамата най-силни претенденти.

Лула да Силва е на 76 години, преди този момент щеше да взе участие в изборите през 2018 година, само че не можа да го направи, защото беше наказан и попадна в пандиза. Въпреки това бразилците не престават да изпитват благосклонности към него и, съдейки по социологическите изследвания, даже и зад решетките

В резултат на това Бразилската работническа партия номинира Фернандо Адада за претендент за президент на негово място. Този политик загуби от сегашния президент Болсонаро.

Лула да Силва ръководи Бразилия от 2003 до 2010 година, а през 2017 г. беше наказан на девет години и половина затвор за пране на пари и корупция. По-късно срокът е повишен на 12 години. Самият той по този начин и не призна виновността си, в последна сметка юристите му съумяха да апелират присъдата. През 2021 година Върховният съд на страната анулира присъдата му за битка с корупцията. Сега той може още веднъж да се кандидатира за преизбиране.

Бразилците помнят неговия интервал на управление поради обществено насочената му икономическа политика, а актуалната предизборна стратегия също е построена с леви пристрастия: той се концентрира върху най-бедните пластове от бразилското население, дава обещание да разшири обществените стратегии и да усили финансирането за инфраструктурни планове, има намерение да се бори за опазването на горите в Амазонка за разлика от Болсонаро, който беше подложен на критика за тежко обезлесяване по време на мандата си.

67-годишният Болсонару е някогашен боен и конгресмен, известен в Бразилия с спорните си забележки по отношение на етническите и половите малцинства и дамите, както и с крайнодесните си консервативни възгледи, даже преди да поеме президентския пост и неведнъж е изразявал носталгия за военна тирания в Бразилия.

Болсонару бе подложен на критика от доста бразилци за омаловажаване тежестта на пандемията от COVID-19. Проучванията демонстрираха, че жителите на страната считат, че в държавното управление на Болсонаро има корупция и че той не е в положение да ръководи страната.

Проучвания, извършени през август и септември, демонстрират, че степента на утвърждение на Болсонару е спаднала до рекордно ниски равнища.

По време на предизборната акция Болсонару продължи да показва консервативни възгледи, обещавайки да пази обичайните полезности на християните, да подлага на критика системата за електронно гласоподаване в страната и даже членовете на изборната комисия, че работят против него.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР